MIÓD GRYCZANY 525 ml

Miód o brązowym kolorze, o ostrym smaku i bardzo silnym aromacie. Podnosi walory smakowe wypieków cukierniczych (pierniki), najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz dla rekonwalescentów. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia, działa antymiażdżycowo. Smak miodu gryczanego jest bardzo charakterystyczny: ostry, słodki i lekko piekący. Podobnie jak miód akacjowy, zawiera dużą ilość fruktozy. Występują w nim ponadto znaczne ilości magnezu, żelaza I innych biopierwiastków. Miód gryczany uznawany jest za najbogatszy w enzymy miód polski.

CIEKAWOSTKI

W miodzie, który jest długo przechowywany glukoza przemienia się we fruktozę, która zbiera się na jego wierzchniej warstwie. Proces ten często mylony jest z psuciem się miodu. Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę. Pszczoły odwiedzają 4 miliony kwiatów, aby powstał 1 kg miodu.

Kup produkt

W celu zamówienia wybranego produktu prosimy o kontakt

Złóż zamówienie

WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW