MIÓD FACELIOWY
W stanie patoki ma barwę jasnożółtą do zielonkawej, natomiast po skrystalizowaniu jaśnieje do białości. W smaku łagodny, słodki, ale z lekko kwaskową nutą, ledwo zauważalną. Jest aromatyczny i delikatny dla podniebienia. Doskonale wzmacnia organizm, zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych. Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, problemy z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym. Pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej. Wspomaga również regenerację organizmu po ciężkiej pracy fizycznej i wzmożonym wysiłku intelektualnym. Miód faceliowy obniża toksyczne działanie używek, takich jak kawa, herbata, alkohol i nikotyna.
CIEKAWOSTKI
W Polsce najbardziej znana jest facelia błękitna charakteryzująca się wysoką wydajnością nektarową, dlatego nazywana jest królową roślin miododajnych. Miód faceliowy polecany jest do słodzenia wszelkich napojów i potraw. Obnóża pyłkowe (pyłek pszczeli) pozyskane z facelii mają kolor fioletowoniebieski.
DOSTĘPNE OPAKOWANIA:
Miód faceliowy
1 kg - 70 zł
Miód faceliowy
525 ml - 60 zł
WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW