MIÓD MNISZKOWY

Ze względu na okres pozyskiwania miód po- chodzący z kwiatów mniszka nazywany jest miodem majowym. Przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty, ciągliwy. W stanie patoki miód mniszkowy jest jasnobrązowy. Krystalizuje dość szybko (w ciągu kilku miesięcy po odebraniu). Po skrystalizowaniu przybiera aksamitną konsystencję i żółtą barwę, często z białymi wykwitami. W smaku bardzo słodki i łagodny z jednoczesnym mocnym aromatem kwiatowym. : Cechą charakterystyczną dla miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość. W badaniach przeprowadzonych na Litwie stwierdzono najniższą kwasowość ogólną odpowiadającą powyższej odmianie miodu, w porównaniu z innymi miodami odmianowymi. Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartości choliny obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu

CIEKAWOSTKI

Miód mniszkowy szczególnie lubiany jest przez dzieci.   Jasne miody o słodkim smaku, takie jak np. rzepakowy czy wielokwiatowy stosowane są jako dodatek do dań słodkich, np. deserów oraz napojów.   Ciemne miody, o wyrazistym smaku, takie jak gryczany czy spadziowy polecane są jako składnik marynat, SOSÓW.

DOSTĘPNE OPAKOWANIA:

Miód mniszkowy

1,25 kg - 80 zł

Miód mniszkowy

1 kg - 70 zł

Miód mniszkowy

525 ml - 60 zł

Miód mniszkowy

 212 ml - 35 zł

Miód mniszkowy

 106 ml - 25 zł

Kup produkt

W celu zamówienia wybranego produktu prosimy o kontakt

Złóż zamówienie

WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW