MIÓD NAWŁOCIOWY 525 ml
Zwany był nektarem życia. Miód nawłociowy do niedawna był mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia. Obecnie ' łatwiej dostępny i coraz bardziej doceniany przez konsumentów. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. : Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie. Miód nawłociowy jest barwy jasnożółtej, czasami jasno bursztynowej. W smaku słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą. Ma przyjemny zapach. ' Posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych. Dzięki swoim właściwościom antyspetycznym, moczo- i żółciopędnym oraz wzmacniającym organizm polecany jest w leczeniu przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem różne po- trawy, np. sosy słodko-kwaśne, surówki i dania mięsne.
CIEKAWOSTKI
Poleca się, by cukier zastępować miodem, gdyż miód składa się z cukrów prostych i jest bardzo dobrze przyswajany w organizmie człowieka. Na zebranie nektaru na 1 kg miodu pszczoły muszą przelecieć odległość równą ok. 200 000 km, czyli 5 razy dookoła Ziemi. Zawartość 1 łyżeczki miodu to praca całego życia 12 pszczół.
WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW