MIÓD AKACJOWY 300 ml
Miód akacjowy jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet po- wyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego. Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanie zmęczenia fizycznego i umysłowego. Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.
CIEKAWOSTKI
W miodzie, który jest długo przechowywany glukoza przemienia się we fruktozę, która zbiera się na jego wierzchniej warstwie. Proces ten często mylony jest z psuciem się miodu. Prędkość lotu pszczoły bez obciążenia wynosi 30-60 km/h, z obciążeniem nektarem i pyłkiem 15-30 km/h. Pszczoły odwiedzają 4 miliony kwiatów, aby powstał 1 kg miodu.
WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW