MIÓD WIELOKWIATOWY

chwilowy brak

Miód wielokwiatowy cechuje wielka różnorodność w zależności od terminu Zbioru i występujących na danym terenie roślin. Zabarwienie miodu wielokwiatowego jest bardzo różnorodne od jasnokremowego do herbacianego. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne. Po skrystalizowaniu miód zmienia zabarwienie na białe aż do jasnobrązowego. Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe (antybakteryjne), znajduje przede wszystkim zastosowanie - w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych - dróg oddechowych. Pod względem składu chemicznego miód wielokwiatowy charakteryzuje się dużą różnorodnością. Miody wiosenne zawierają szczególnie dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zawartość glukozy przeważa nad fruktozą. Im późniejszy zbiór tym stosunek glukozy do fruktozy zmienia się na korzyść tej ostatniej. Ponadto miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym oraz zawierają dużo krzemu.

CIEKAWOSTKI

W miodzie, który jest długo przechowywany glukoza przemienia się we fruktozę, która zbiera się na jego wierzchniej warstwie. Proces ten często mylony jest z psuciem się miodu.   Przeciętny zasięg lotu pszczół wynosi 3 km. Maksymalny zasięg może wynieść 10 km i więcej.   Hipokrates i Pitagoras twierdzili, że to dzięki właściwościom miodu zawdzięczają długowieczność.

Kup produkt

W celu zamówienia wybranego produktu prosimy o kontakt

Złóż zamówienie

WIĘCEJ NASZYCH WYROBÓW